eilandgids

eilandgids

Faeröer

Faeröer
Tussen Schotland en IJsland liggen enkele minder bekende, maar bijzondere eilandengroepen. De Faeröer is daar één van. De oceaan bepaalt hier het leven, ver weg van de continenten. Voor Nederlanders geen bekend terrein, maar misschien juist daarom een extra uitdagend en boeiend reisdoel.

Griekenland

Corfu

Corfu of Korfoe is het noordelijkst gelegen Griekse eiland in de Ionische Zee. Het behoort met Lefkáda, Kefaloniá, Itháka, Zákinthos en enkele kleinere eilanden tot de Ionische Eilanden. Het eiland ligt in de Adriatische Zee vlak voor de kust van Albanië en het Griekse vasteland.

Kárpathos en Kásos
Kárpathos verheft zich als een langgerekte steenkolos uit de bodem van de zee. Vanaf de boot ziet het eiland er ongenaakbaar uit. Er zijn nauwelijks mensen, dieren of bomen te zien. Eenmaal in Pigádia, de hoofdstad, afgemeerd blijkt het een aantrekkelijk eiland vol woest natuurschoon te zijn dat nog maar enkele jaren geleden als vakantiebestemming werd ontdekt.
Kefaloniá en Itháka
Kefaloniá is in veel opzichten het aantrekkelijkste Ionische eiland. Het is voor een groot deel door bergen bedekt, heeft een aantal fraaie stranden die de grillige rotskust openbreken, is groot genoeg om een of twee weken rond te toeren en kent nog geen massatoerisme. Itháka is een van de meest tot de verbeelding sprekende Griekse eilanden. Het bergachtige eiland heeft een rotsige kust, met af en toe een zandstrand.
Lefkáda
In herdruk
Lefkáda is in grootte het vierde Ionische eiland. Hoewel je een vraagteken kunt zetten achter de benaming `eiland', want Lefkáda is met een dam verbonden met het vasteland. Zo'n driekwart deel van Lefkáda is bedekt met bergen. Het eiland wordt aan alle kanten omgeven door een diepblauwe zee, heeft een prachtige kustlijn en je hebt voortdurend zicht op het Griekse vasteland en de andere Ionische eilanden.
Lésbos
In herdruk
Liefhebbers van natuur en cultuur vermaken zich prima op Lésbos. De variatie in landschappen is uniek en het eiland herbergt vele culturele schatten vanaf de prehistorie. Míthimna, Pétra, Skála Eressóu en Skála Kallonís zijn populaire badplaatsen. Lésbos kenmerkt zich door de betrekkelijke rust: massatoerisme vind je er niet.
Náxos, Páros en Antíparos
Náxos, het grootste eiland van de Cycladen, wordt minder drukbezocht dan het bekende buureiland Mikonos. Maar het eiland heeft veel meer te bieden aan natuurschoon, stranden, eigenheid en cultuur. De hoofdstad Chóra (ook bekend als Náxos-stad) heeft een prachtige waterkant en een netwerk van steile steegjes aan de voet van het oude kasteel op de heuveltop. Niet ver van de stad vind je eenzame stranden, sfeervolle bergdorpen en opgravingen.
Rhodos
Rhodos-stad bezit een middeleeuwse binnenstad die uit een subtiele combinatie van christelijke, Turkse, Italiaanse en Griekse culturele elementen bestaat. De opgravingen van de antieke steden Kamíros, Ialíssos en Líndos houden de band met het verleden vast. De johannieters die ruim twee eeuwen het eiland in hun bezit hadden, hebben langs de kusten een netwerk van burchten achtergelaten.
Sámos
Met zijn bergachtig karakter, mooie stranden en weelderige vegetatie behoort Sámos tot de mooiste eilanden in de Egeïsche Zee. Het eiland maakte geen knieval voor het massatoerisme en is nu een van de meest authentieke Griekse eilanden. Inmiddels heeft het eiland bij wandelaars een goede reputatie opgebouwd. De weelderige natuur en de goede wandelinfrastructuur dragen bij aan deze naam. Het is dan ook een ideaal eiland voor mensen die van de traditionele, Griekse sfeer en gastvrijheid willen genieten en op zoek zijn naar een combinatie van rust, cultuur en natuur.
Santorini (Thíra)
Santoríni of Thíra is een eiland vol magische contrasten. Wie voor het eerst een blik werpt op de donkergrijze, grillige kraterwanden met witte huizen en kerkjes er hoog boven, of de zon met schitterende kleuren onder ziet gaan in het diepblauwe water, is meteen verkocht. 
Zákinthos
In herdruk
Zákinthos was lange tijd onontdekt door het massatoerisme, maar sinds de opening van het vliegveld hoort Zákinthos tot de populaire eilandbestemmingen in Griekenland. En terecht. Het eiland combineert prachtige natuur met vriendelijke dorpen en woeste bergen met goudgele stranden.

Italië

Elba en de Toscaanse eilanden
Het nationale park Toscaanse Archipel is met een totale oppervlakte van bijna 750 vierkante kilometer het grootste beschermde zee-natuurgebied van Europa. Het bestaat uit zeven bewoonde eilanden, waarvan Elba verreweg het grootste en bekendste eiland is. De andere bewoonde eilanden zijn: Giglio, Capraia, Montecristo, Pianosa, Giannutri en Gorgona. Daarnaast zijn er nog talloze onbewoonde eilandjes en rotsen.

Nederland

Wieringen
Deze gids neemt je mee naar de dorpen en buurtschappen op het voormalige Zuiderzee-eiland. Het eiland verrast met een historisch landschap, ingeklemd tussen het wad en de strakke polders van de Wieringermeer. Bij De Haukes legde vroeger de veerpont aan, nu fungeert de sluis als toegangspoort tot het Amstelmeer.

Noorwegen

Lofoten
Wat mag je verwachten op de Lofoten, de fascinerende archipel in het hoge noorden? ’s Zomers een sprookjesachtig land badend in bijzonder zonlicht. Niet alleen overdag, maar ook ‘s nachts, wanneer de middernachtzon als levenselixir van het noorden laag boven de horizon hangt.
Vesterålen
De eilandengroep Vesterålen wordt in Noorwegen vaak in één adem genoemd met de wat zuidelijker gelegen Lofoten. De Lofoten hebben toeristisch gezien altijd meer in de belangstelling gestaan, maar Vesterålen heeft een minstens vergelijkbare aantrekkingskracht. De natuur is groots en woest en het is een paradijs voor walvissen en zeearenden én voor de ontdekkende en verwonderende mens.

Portugal

Madeira
Ten westen van Noord-Afrika ligt een kleine Portugese eilandengroep eenzaam in de oceaan: de Madeira-archipel. Hoofdeiland Madeira is een toeristische bestemming van formaat. Het heeft een prachtig grillig berglandschap, ruige zeekliffen, indrukwekkende laurierbossen, een heerlijk mild klimaat, een rijke cultuur en een zeer toepasselijke bijnaam: het Bloemeneiland. Gek genoeg heeft Madeira lange tijd een ietwat oubollig imago gehad, waarschijnlijk doordat er nauwelijks strandvertier is en er buiten de schoolvakanties veel mensen van middelbare leeftijd en ouder afkwamen op de bloemenpracht, het klimaat en het fantastische landschap.

Onze nieuwsbrieven ontvangen?

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen