Zeeland

Zeeland

Kijk van binnen!

Odyssee Reisgids Zeeland

Zeeland heeft veel te bieden, vooral ‘s zomers: brede wateren, duinen en stranden, historische steden en verstilde dorpen. Dijken domineren het landschap, oude, nieuwe, lage en hoge, soms kaal, vaak met bomen en bloemen. Ook zijn herinneringen uit het verleden aanwezig in de vorm van forten, burchten, kastelen, kerken en stadhuizen. De vele waterplassen bieden zeilers, surfers, zwemmers, sportvissers en duikers volop mogelijkheden. 

Updates Odyssee reisgids Zeeland

Fietsen in Zeeland: uit de wind, in de wind. 

Paradijs voor fietsers en wandelaars

De smalle dijken, rustige landwegen en de ‘Zeeuwse pontjes’ die in de zomermaanden tussen de eilanden varen, maken Zeeland tot een paradijs voor fietsers en wandelaars. De ruim veertig grote en kleinere musea, oudheidkamers en bezoekerscentra geven een beeld van de geschiedenis, het dagelijkse leven in Zeeland. De waternoodramp van 1953 markeert een wending in de geschiedenis van Zeeland. Met de Deltawerken werden kustverdediging en ontsluiting van de eilanden gecombineerd.

Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland, het noordelijkste eiland van Zeeland, wordt ook wel ‘De kroon op Zeeland’ genoemd. Niet alleen vanwege de geografische ligging maar ook door de parels ̵ natuur, cultuur en watersport ̵ in de kroon. De Kop van Schouwen bestaat uit brede stranden en hoge duinen. In het achterland liggen de historische handelssteden Zierikzee en Brouwershaven, vergeten ringdorpen, verrassende natuurgebieden zoals Dijkwater en het krekengebied Ouwerkerk.

Walcheren

​Een zestig kilometer lange duinenrij beschermt het Walcheren tegen de nukken van de Noordzee. Sinds 1871 is het eiland met de Sloedam vastgeketend aan Zuid-Beveland. Onder leiding van Vlaamse monniken werden in de 12de eeuw de eerste dijken aangelegd. Deze oudlandpolders bestaan uit een afwisseling van poelgronden en kreekruggen. In de 17de eeuw werden de schorren ten zuidoosten van Middelburg – de nieuwlandpolders – bedijkt.

Bevelanden en Tholen

Zuid-Beveland is in de loop der eeuwen ontstaan uit verschillende eilanden die door afdamming van geulen en bedijkingen van schorren geleidelijk tot een eiland zijn verenigd. 
Het eens zo welvarende Noord-Beveland werd in 1530 door de zee verzwolgen. Alleen de kerktoren van Kortgene stak nog boven het water uit. Zestig jaar later werd het eiland polder voor polder teruggewonnen op de zee. 
Het eiland Tholen is met zijn dorpen en het open landschap een bijzonder eiland. Het eiland is het resultaat van vijf eeuwen strijd tegen het water. Sint-Philipsland is het kleinste eiland in Zeeland.

Zeeuws-Vlaanderen

Ten zuiden van de Westerschelde ligt een stukje Nederland dat door zijn geografische ligging meer op Vlaanderen is gericht dan op Zeeland. Het ‘landje apart’, zoals de Zeeuws-Vlamingen hun regio noemen, is met zijn dijken, kreken, schorren en slikken Zeeuws, maar de mentaliteit van de bewoners is Vlaams. Zeeuws-Vlaanderen is ontstaan uit de samenklontering van de verschillende eilanden. 

Andere reisgidsen Nederland

Overzicht

Recent nieuws

26-10-2023

Madeira en Wandelen provincie Antwerpen

Onlangs verschenen twee nieuwe Odyssee Reisgiden: Madeira en Wandelen in de provincie Antwerpen

Onze nieuwsbrieven ontvangen?

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen